EAAD program

Első lépések Fejér megyében az EAAD program megvalósítása céljából 2006. márciusában - a Pszichiátriai Vándorgyűlést követően - csatlakoztunk a SOTE Magatartástudományi Intézet által koordinált EAAD nemzetközi programjához.(Európai Szövetség a depresszió ellen) A depresszióval és a suicidiummal kapcsolatos attitűdök változtatásának szándéka motivál bennünket. A program részletei megtalálhatók a www.depressziostop.hu honlapon

Az első hónapok a "hálózatépítés" jegyében telnek, konkrét - folyamatosan megvalósuló - terveink a következők:

1. A körzeti orvosok edukációja a helyi ÁNTSZ bevonásával, a Magatartástudományi Intézet által rendelkezésünkre bocsátott anyagok segítségével. (Megtörtént a megyében a családorvosok, gyermekkörzeti orvosok, üzemorvosok jelentős részének attitűdfelmérése. Ugyanők a depresszióval és a suicidiummal kapcsolatos edukációs tréningben részesültek.)

2. A védőnők ismereteinek bővítése. (Jelenleg az attitűdfelmérés folyik.)

3. A pedagógusok továbbképzési lehetőségeinek felmérése és kapcsolatfelvétel.

4. A telefonos lelki-segély szolgálattal folyamatos kapcsolattartás, ismeretterjesztő előadások tartása, elérési lehetőségeinek terjesztése.(Jelenleg folyik a segítők depresszióval és suicidiummal kapcsolatos attitűdjének felmérése.)

5. Médiák felhasználása a program terjesztése céljából.(Szeptemberben a Fejér megyei Egészségnapok keretén belül EAAD bemutatkozó rendezvényt szervezünk.)

6. Iskolaorvosok, rendőrök és gyógyszerészek bevonását is tervezzük.(Rendőrséggel a kapcsolatfelvétel megtörtént, rendelkezésünkre bocsátották a suicidiummal kapcsolatos adatokat) 2007 május 12-én "Összefogás a lelki egészségért” címmel a Nádasdy Alapítvány szervezésében megrendezett konferencia résztvevői lehettünk (bővebb információk a Nádasdy Alapítvány honlapján megtekinthetők).